пране на мокетТоплото време е удобен момент да се заемем с почистване на дома и подовите настилки.Слънцето навън спомага за по-бързото изсушаване на изпраните килими и мокети. Може да отворите прозорците и да не се притеснявате, че ще мирише на препарат или ще се вдига прах. До тук добре, но какво правим, ако нямаме време, възможност и пространство, където да перем и да почистим мокетите си.

Светлите мокети имат нужда от по-често пране и почистване, защото върху тях всяко зацапване си личи. Ако на мокета има петно, то трябва да се изчисти възможно най-бързо, защото колкото повече седи, толкова по-трудно се маха после. Сами разбирате, че за всяко почистване са ви необходими и специални препарати, защото колкото и да се тръби, универсални препарати няма и трябва да си закупите специални, за да почистите и изперете мокета. Но тук идва и уговорката, че не всеки препарат е подходящ за вашия мокет и мокетите не обичат много да се мокрят, защото по този начин после стават по-податливи на петна. Може да си вземете и някоя по-специална машина за почистване, но тя освен, че е скъпа, почиства само повърхностно, но не и в дълбочина. Даваме си сметка, че главоболията са много.

Едната възможност е да извадите мокета и да го занесете до автомивка, където извършват тази услуга и ще ви го изперат и евентуално почистят, което не е много сигурно. След няколко дена ще отидете да си го вземете и го постилате наново. Добре е, че това упражнение трябва да се прави 2-3 пъти годишно, ако мокетът е в по-натоварени помещения, трябва да се почиства малко по-често. Лошо е, че има мокети, които не могат да се извадят, защото са затиснати под мебели или пък нямате възможност да ги транспортирате до където и да е. Но има и фирми, които предлагат да дойдат да го вземат от вас и да го закарат до където трябва.
За да ви е мирна главата и да сте сигурни, че мокетът ви ще бъде изпран правилно и качествено, е по-добре да се обърнете към фирма за професионално почистване. Защо казвам правилно, а не само качествено? Защото доброто почистване и пране на мокета е важно не само за начинът, по който ще изглежда, но е и гаранция за дългият му живот. Прането на мокета спомага дребните частици и мръсотия да не потъват в него под въздействие на движението върху него, а да бъдат извличани навреме и да не увреждат нишките. За целта е необходимо и колкото е възможно по-често да го почиствате с прахосмукачка.

С какво са по-добри фирмите за почистване? Първо те могат да дойдат и на място да ви почистят и изперат мокета. Второ почистват го наистина качествено и в дълбочина. Ако се налага фирмите за професионално почистване използват така нареченото сухо пране, при което мокета се почиства без да се мокри. При него чрез машина в мокета се втрива суха пяна, която има минимално количество вода. Заедно с това втриване се извличат мръсотиите и праха и после машината изсмуква пяната, заедно с тях. Мокетът е абсолютно сух и идеално почистен и изпран и може да се използва веднага. При този вид пране на мокет той по-бавно впоследствие се замърсява.

office_carpet_cleaningДруг вид почистване е така нареченото дълбоко пране. То е подходящо за мокети, които имат трайни и дълбоки зацапвания и дори промени в структурата, вследствие на замърсяване. При него отново с машина се втриват препаратите в мокета. Те проникват в дълбочина, като разграждат мръсотията и после всичко излишно се всмуква обратно. Мокетът се изплаква и леко подсушава, като се премахват ако има остатъци от препарата. След такова пране на мокет, той остава леко влажен, но бързо изсъхва.

Възможно е и пране само с вода. При него се използва много гореща вода и лек препарат, които няма в състава си химикали или сапун. Препаратът смесен с горещата вода мигновено разтваря мръсотията, без да я нужно допълнително търкане, което да повреди структурата на мокета. След това водата се изсмуква от силен всмукател и мокета е чист, мек и сух. Препаратът, който се използва е без миризма, което ви дава възможност да се насладите на абсолютна чистота, без да усетите как е станало това. Пране на мокети като с магическа пръчица.

Сайтове партньори:     Българска асоциация почистване Pochistvane.com | CLEANITO | Всички обяви  sait1  Строителни услуги