Всички искаме къщите ни да блестят от чистота, да е подредено и красиво. Семействата с деца, особено майките знаят колко е трудно да се поддържа ред вкъщи при наличието на деца, които са неуморни и постоянно мацат и разхвърлят. Понякога чистенето е мисия невъзможна, дори при наличието на помощници от рода на пералня, миялна, сушилня, прахосмукачка. Все пак, за да се почисти се изисква време и място свободно от деца, което рядко се случва. Единият начин да се справите с положението е да наемете фирма за почистване, която да идва периодично и да почиства основно дома ви, докато вие сте на разходка с децата. Домашната помощничка също е вариант, но не всеки може да си позволи да наеме фирма или жена за почистване.

В такива случаи остава варианта сами да измислите начин да си улесните домакинската работа. Време е да включите и децата в почистването и подреждането на дома. По този начин хем детето ще се научи на ред и дисциплина, а вие ще си имате малки помощници и чистенето ще е възможност да прекарате време с тях.

Не ги карайте обаче насила. Нека чистенето бъде като игра за детето, за да му е приятно да го върши. Разбира се колкото е по-малко, толкова ще му е по-трудно истински да ви помага, но важно е да има желание. Изграждат се навици и детето се учи кое как се прави. Когато е по-малко детето, може да се включи с чист парцал без препарат, в бърсането на прах. Има детски играчки метли, кофи и прахосмукачки, с които децата се забавляват, докато вие чистите. Така хем си играят, хем не пречат на мама.

Прибирането на играчки също е полезно, подреждането им в шкаф или кутии.
Когато подреждате гардеробите, децата също биха могли да се включат.

Почти винаги ще ви се налага да минете след детето и да почистите наново, но нека то не вижда това и си мисли, че е помогнало на мама, че е голямо и е било полезно. Хвалете го за свършената работа, възлагайте му по-сложни задачи, когато е направило нещо по-просто и не му се карайте, ако направи беля без да иска. Ако само прояви желание да участва в домакинската работа, го поощрявайте, а не го спирайте с думи „Малко си още, не можеш“ и т.н. Така правите лоша услуга и на него и на себе си, ще го откажете и после и да го викате, то няма да иска да ви помага.

Почистването и подреждането на дома с деца е доста по-бавно, от колкото ако сам човек, но пък не е изобщо толкова забавно. Включването на децата в домакинската работа може да ви сближи с децата, те да научат нови неща и да се чувстват полезни вкъщи.
Когато татко се прибере вкъщи вечер и види чистият и подреден дом, детето ще е гордо и щастливо, че е помагало на мама.

Сайтове партньори:     Българска асоциация почистване Pochistvane.com | CLEANITO | Всички обяви  sait1  Строителни услуги