vinyl_floorВ един офис, особено ако е по-голям, има много и различни помещения. Тяхното предназначение е различно, което изисква и различни настилки и мебелировка. Но като цяло настилките в офиса трябва да са издръжливи, да не се протъркват за 2-3 години и да са комфортни. Разбира се всички настилки трябва да имат добър външен вид, отдавна мина времето на сивите и отровно зелени линолеуми и грозни мокети. За добрия външен вид на една настилка е много важно тя да се почиства редовно и най-правилно.

PVC настилките са широко използвани в офисите, най-вече в общите части, входните области, коридори и работни помещения. Напоследък те имат все по-широко приложение и освен в офиса, може да се използват и вкъщи, заради множеството им качества и лесна поддръжка. Затова в тази публикация ще разгледаме точно този вид настилка и как правилно тя трябва да се почиства, за да ви служи дълго време.

PVC настилките се изработват в много цветове и можете да ги комбинирате както си искате. Има висока износоустойчивост, топлоизолиращи са и лесно се почистват. Ако са положени добре, между тях не остават фуги и не се натрупва мръсотия между отделните плоскости, което е още една грижа по-малко при почистването.

PVC настилките са два вида – хомогенни и хотерогенни. Разликата между двата вида е, че първите са еднослойно, обработени с различно количество полиуретан, който допълнително улеснява почистването им. Хетерогенните настилки са направени от няколко слоя – горен, който има покритие от полиуетан, междинен, който е подсилен със стъклени нишки и долен слой с антибактериални свойства и специална обработка против мухъл. Този вид се използва предимно за сгради и офиси, които са по-натоварени и за болнични заведения, защото е антибактериален.

flooringИма допълнителни покрития, които добавят още повече свойства на PVC настилките, но разбира се и ги оскъпяват. Някои от тези покрития спомагат за по-голямата устойчивост на настилките, както и за здравината им, за да не се надраскат или износят. Ако го няма това покритие и се използват интензивно, те се надраскват и в драскотините прониква мръсотия, която трудно се изчиства.

За домовете този вид настилка не е много предпочитана, защото се сравнява с балатумите и линолеумите, но тя е много по-различна от тях и с много положителни качества. Обаче заради допълнителните си свойства е и по-скъпа, което спира повечето хора да я предпочетат за къщите си. Иначе се почиства много лесно, само с прахосмукачка или вода и почистващ препарат.
В офисите ситуацията с почистването е малко по-особена. Тъй като там човекопотока е по-голям и настилката се използва по-интензивно, нормално е тя да се захабява по-бързо. Затова за почистването и не е достатъчно само вода и препарат. В такъв случай фирмата за почистване ще прецени каква е степента на износване и захабяване и какво може да се направи, за да се съживи вида на PVC настилката. Фирмите за почистване използват специални машини, които освен да почистят, запечатват пода и по този начин той става по-устойчив на бъдещи изхабявания.

Почистването на PVC подове е ежедневно и периодично. При ежедневното почистване първо трябва да се отстрани мръсотията от пода с парцал или специална прахосмукачка, ако става въпрос за голямо помещение. След това е ред на така нареченото мокро почистване, но въпреки устойчивостта на PVC настилките вода не трябва да се сипва директно върху пода, а с устройство за почистване, подходящо за този случай.
Отстраняват се петната със специален разтвор. Ако офисът или сградата, която ще се почиства е много натоварена се използва комбинирана почистваща машина, която използва дискове и четки и комбинира всички начини за почистване.

При периодичното почистване, което се препоръчва да е на всеки 6 месеца се използват машини с дискове, който изтъркват настилката и я запечатват и нанасят финален слой, който предпазва пода.

Сайтове партньори:     Българска асоциация почистване Pochistvane.com | CLEANITO | Всички обяви  sait1  Строителни услуги