Почистването на дома не е лека задача и рядко спада към любимите задължения на домакините. То отнема много време и усилия, но пък е единственият начин да се осигури приятна, комфортна и здравословна домашна среда. За да се поддържа дома винаги чист, „Бориван“ препоръчва редовно в него да се извършват сухо и мокро почистване.

Сухото почистване предполага следните дейности:

  • Избърсване на прахта от хоризонталните повърхности с помощта на специални кърпи и парцали;
  • Отстраняване на прахта от меките мебели и завесите;
  • Почистване на пода и килимите без употребата на вода.

Един от основните и любими помощници в сухото почистване е прахосмукачката. Днес на пазара се предлагат множество модели с най-различни мощност и функции, които успешно се справят със сухото почистване на дома. Разнообразието от накрайници и възможността за регулиране на мощността могат да ви помогнат успешно да почистите не само пода и килимите, но и меката мебел, завесите и някои трудно достъпни места в дома.
Мокрото почистване е особено препоръчвано от лекарите и ценителите на чистотата. То включва в себе си:

  • Избърсване на прахта от хоризонталните повърхности с помощта на влажна кърпа или парцал;
  • Миене на пода и килимите.

За успешното и леко осъществяване на мокро почистване на дома могат да се използват най-различни модерни приспособления и препарати или обикновена кофа с вода и парцал.

Основното, което отличава мокрото от сухото почистване е взаимодействието мехду прахта и водата. Прахта е смесица от малки твърди частици с различен произход. В нея може да се съдържат акари, сажди, полени, животински косми и т.н. В сухо състояние тя е много лека и лесно се разнася из въздуха. Когато влезе в досег с вода обаче, прахта натежава и почистването й става по-лесно и ефективно.

Освен, че е успешно средство за отстраняване на прах и мръсотия, мокрото почистване е и начин да се oвлажни въздуха в дома. Това е особено полезно за здравословния микроклимат в дадено помещение и се отразява благоприятно върху самочувствието и работоспособността на хората в него.

При стандартни обстоятелства, сухо почистване е препоръчително да се извършва няколко пъти седмично, а мокро – веднъж седмично. Има случаи обаче, в които е необходимо по-често мокро почистване. Такъв е, например, наличието на бебе или малко дете вкъщи. С цел да се намали риска от алергии и вируси, някои педиатри съветват да се извършва ежедневно мокро почистване на дома. Също, ако разполагате с пухкав домашен любимец, е препоръчително да извършвате мокро почистване поне през ден, тъй като животинските косми влизат във взаимодействие с останалия прах в дома и се превръщат в източник на алергии.

За да Ви улесни в поддръжката на чист и красив дом, фирма „Бориван” предлага професионално домашно почистване, извършвано от надеждни и опитни хигиенисти, които подхождат с внимание и разбиране към Вашето лично пространство.

Още за почистването

  • Видове настилки – мокет и килимВидове настилки – мокет и килим Повечето хора смятат, че нямат нужда от професионално почистване, защото могат да се справят сами. Но дали наистина е така? В поредица от публикации ще ви запознаем с различните видове […]
  • Почистване на прозорцитеПочистване на прозорците Пролетта скоро ще дойде и ще искаме да си отваряме прозорците. Прозорци ли казахме? Хм, това което виждаме е по-скоро стъкло покрито с прах, мръсотия, засъхнали вадички вода и какво ли още […]
  • Почистване на офис техникатаПочистване на офис техниката Техниката в един офис е най-важната част, която върши почти всичката работа, затова трябва подобаващо да я поддържаме и да се грижим за нея. Така че, когато почистваме офиса, не бива да […]
  • Почистване на офис мебелиПочистване на офис мебели Почистването на офиса не включва само почистване на пода и подовите настилки и избърсване на праха. Работещите в офиса не се замислят, че и мебелите имат нужда от поддръжка и почистване, […]