Вероятно всяка жена си е задавала въпросите: „Как да почистя банята наистина перфектно?“, „Има ли някакво средство за бързо и блестящо почистване на баня?“
Да, има.
Тайната е в правилната последователност, добра четка и малко дезинфектант.

Почистването на банята е една от най-неприятните части от почистването на дома. Отнема най-много време, усилия, препарати и упорито търкане. Докато всичко приключи, вече сме готови да използваме току що почистената баня с един горещ душ.

Ето някои полезни съвета за лесно и перфектно почистване на банята:

Съвет № 1: Добра подготовка

Добрата подготовка в почистването на банята включва:

  1. Набавяне на точните прибори и препарати;
  2. Предварително разчистване на вещите и всичко, което не си е на мястото, разчистване на празни бутилки, пакети и прочие.

За подготовката на препаратите и приборите си, вземете удобна кофа и разтворете в нея правилното съотношение белина или друг дезинфектант.
Разчистването. Съберете всичко излишно, което би пречило на почистването, и го махнете от банята. Тук става дума за всички шампоанчета, тубички, гъби, четки и други подобни, които сме наредили по стелажи, вана или плочките.

Съвет № 2: Започнете от зоните тежка категория

Преди да се захванете със същинското четкане и търкане, накиснете каквото се налага в дезинфектант.

  • На първо място това е тоалетната чиния. Излейте прилично количество белина, кислол или друг силен дезинфектант в нея и оставете поне 2 часа така.
  • Можете да натопите и оставите там и четката за тоалетна.
  • С местата по фаянса, върху които се е образувал котлен камък или други замърсявания от тежка категория, можете да направите същото – накиснете ги с препарата.
  • Постарайте се да осигурите добро проветряване. Не оставяйте вратите затворени. Не забравяйте,че изпаренията от подобни препарати са токсични.
  • Важно! Непременно използвайте маска за лице и ръкавици, докато почиствате!

Можете да използвате и екологично чист вариант на този дезинфектант. И това е обикновена сода за хляб и винен оцет – една супена лъжица сода в половин литър оцет.

Съвет № 3: Почиствайте отгоре надолу

Както при другите стаи, така и за банята важи принципа „от тавана към пода“. Започнете с почистването на паяжините и праха. Можете умишлено да ги оставите да падат по пода. Накрая, когато дойде неговият ред, ще почистите всичко.

Съвет № 4: Най-замърсените участъци

В тази стъпка от почистването на банята, пристъпете към най-замърсените участъци – ъгли покрай мивката, стените, ваната. Вземете прахообразен препарат и натъркайте с него тези участъци. Содата и оцетът също ще свършат отлична работа.
Оставете така да постои половин час. След това изплакнете с вода.

Съвет № 5: По-леките участъци

Вече можете да продължите с по-леките участъци, чието почистване не изисква тежки препарати. Вземете друга четка или гъба и разтвор с ефикасен препарат за фаянс и почистете тези зони.
Важно! Имайте предвид да не използвате една и съща гъба за почистване на тоалетната и на мивката.

Съвет № 6: Участъци с плесен или мухъл

Напръскайте ги с разтвор от белина или дезинфектант и оставете 1 час да подейства. Внимателно отмийте след това с вода. Внимавайте да не разтърквате местата с плесен преди да са били накиснати с препарата. Така бихте разнесли плесента.

Съвет № 7: Почистване на душа

Не използвайте абразивни четки или гъби, както и препарати с абразивни частици. Снабдете се с почистващо средство, предназначено за душове и батерии на чешми. Най-добре е старателно да накиснете с подходящия препарат тези елементи и да оставите препарата да подейства за половин час. След това с мека гъба или кърпа можете да почистите и изплакнете с вода. За да избегнете засъхването на капките вода по тези елементи, можете да подсушите с кърпа.

Съвет № 8: Тоалетната чиния

Почистването на тоалетната е една от най-важните зони.
След като сте полели тоалетната чиния обилно с дезинфектанта и сте оставили да престои 2 часа, можете да пристъпите към самото почистване. Не забравяйте да минете участъците под ръба.
Внимание! Започнете почистването от „най-чистите“ към най-мръсните участъци – капака, горната част, след това под ръба и в дупката.
Най-добре е всеки път да използвате нова гъба или четка за почистването, като след приключване трябва да изхвърляте използваната.

Съвет № 9: Четката за тоалетната

Можете да оставите в нейната поставка, като я напълните не само с вода, а налеете и малко белина или друг силен дезинфектант вътре в нея. Подменяйте редовно тази „смес“. Например веднъж седмично. Това ще допринесе в пъти за по-голямата дезинфекция и хигиеничност на тоалетната през седмицата.

В случай, че поръчате основно почистване на вашият дом, ние от „Бориван“ ще почистим и банята ви перфектно!

Сайтове партньори:     Българска асоциация почистване Pochistvane.com | CLEANITO | Всички обяви  sait1  Строителни услуги