Почистване без препарати

В последно време стана модерно да се използват все по-малко препарати или да се заменят с екологични алтернативи. Което не е толкова учудващо, като се замислим как са чистили преди години без всички тези препарати, с които разполагаме днес. И пак е било чисто. Разбира се сега замърсителите са много повече и по-мощни, но това не трябва да ни отчайва. Спокойно може да използвате природни средства от нашите баби, за да почиствате в дома си. Разбира се за офис почистване това е неприложимо, но там пък при желание може да помолите фирмата за почистване да използва екологични препарати.

Но в домашното почистване спокойно може да заместите препаратите с продукти, които лесно се намират в кухнята ви. Неща като сода, лимонена киселина, оцет, сол са чудесни почистващи средства, по-евтини са от препаратите, а почистват не по-лошо от тях. Предлагаме ви няколко полезни съвета:

– В банята отлична работа ще ви свърши оцета. С парче плат натопено в оцет натъркайте всички повърхности.
– В кухнята може да използвате талк. Той много добре попива мръсотията и след избърсване с влажен парцал, плочките ви ще заблестят.
– Ако върху мебелите ви има петна от вода, може да ги изтриете с кърпа напоена в топъл оцет. След това се изтрива хубаво със суха кърпа.
– Оцетът е незаменим и при почистването на стъкла и плочки. За стъклата ви е необходима само вода с няколко капки оцет вътре. За плочките използвайте влажна кърпа натопена в разтвор от вода и оцет. Това действа много добре и при варовик, наслоен по съдовете.
– При захабени пердета ще ви помогне изпирането със сода. Пердетата се накисват в разтвор на сода и вода, където престояват около час. Но дори да не са много мръсни, винаги при бяло пране може да добавяте една лъжица сода към праха за пране.
– Всички повърхности в банята може да почистите с лимонена киселина. Много е мощна при варовик и отлагания, образували се от водата.
– При плесен пък помага солта. Плесенясалата повърхност се натрива със сол, разтворена в малко вода.
– Боядисани и лакирани повърхности се мият със сапунена вода и после се избърсват с влажна кърпа. Това е по-ефективно, отколкото само да забършете праха.
– Оплютото от мухи по мебелите може да почистите с газ за осветление.
– Ако живеете на по-оживена улица със сигурност стъклата на прозорците са постоянно в прах, дори всеки ден да ги чистите. За да намалите полепването, може във водата, с която ги бършете да капнете малко глицерин.
– В банята преди почистване пуснете известно време да тече много гореща вода. Парата ще помогне мръсотията да падне по-лесно. Може да изчистите плочките с разтвор на вода и амоняк.

Натурални препарати за почистване:

Сода – омекотява твърдата вода, полива лъскавите повърхности, без да ги драска.
Оцет – премахва мръсотия, мазни петна, котлен камък, мухъл и наслагвания от сапун.
Етерични масла – естествени дезинфектанти, помагат да не се образува мухъл. Внимателно ги използвайте, защото дразнят кожата и очите.
Лимон – действа като естествен дезодорант, премахва петна, мазнини, слабо избелващ, най-вече когато е под действието на слънчевите лъчи.
Зехтин – подхранва и полира дървени повърхности.
Бориван-За да сте на чисто!

Сайтове партньори:     Българска асоциация почистване Pochistvane.com | CLEANITO | Всички обяви  sait1  Строителни услуги