Вероятно всяка жена си е задавала въпросите: „Как да почистя банята наистина перфектно?“, „Има ли някакво средство за бързо и блестящо почистване на баня?“
Да, има!
Тайната е в правилната последователност, добра четка и малко добър дезинфектант.

Почистването на банята е една от най-неприятните части от почистването на дома. Отнема най-много време, усилия, препарати и упорито търкане. Докато всичко приключи, вече сме готови да използваме току що почистената баня с един горещ душ.

Ето някои полезни съвета за лесно и перфектно почистване на банята.

Съвет № 1: Добра подготовка

Добрата подготовка в почистването на банята включва:
1) набавяне на точните прибори и препарати,
2) предварително разчистване на вещите.
За подготовката на препаратите и приборите си, вземете удобна кофа и разтворете в нея правилното съотношение белина или друг дезинфектант.
Разчистването. Съберете всичко излишно, което би пречило на почистването, и го махнете от банята. Тук става дума за всички шампоанчета, тубички, гъби, четки и други подобни, които сме наредили по стелажи, вана или плочките.

Съвет № 2: Започнете от зоните тежка категория

Преди да се захванете със същинското четкане и търкане, накиснете каквото се налага в дезинфектант.
На първо място това е тоалетната чиния. Излейте прилично количество белина, кислол или друг силен дезинфектант в нея и оставете поне 2 часа така. Можете да натопите и оставите там и четката за тоалетна. С местата по фаянса, върху които се е образувал котлен камък или други замърсявания от тежка категория, можете да направите същото – накиснете ги с препарата.
Постарайте се да осигурите добро проветряване. Не оставяйте вратите затворени. Не забравяйте,че изпаренията от подобни препарати са токсични.
Важно! Непременно използвайте маска за лице и ръкавици, докато почиствате!
Можете да използвате и екологично чист вариант на този дезинфектант. И това е обикновена сода за хляб и винен оцет – една супена лъжица сода в половин литър оцет.

Съвет № 3: Почиствайте отгоре надолу

Както при другите стаи, така и за банята важи принципа „от тавана към пода“. Започнете с почистването на паяжините и праха. Можете умишлено да ги оставите да падат по пода. Накрая, когато дойде неговият ред, ще почистите всичко.

Съвет № 4: Най-замърсените участъци

В тази стъпка от почистването на банята, пристъпете към най-замърсените участъци – ъгли покрай мивката, стените, ваната. Вземете прахообразен препарат и натъркайте с него тези участъци. Содата и оцетът също ще свършат отлична работа.
Оставете така да постои половин час. След това изплакнете с вода.

Съвет № 5: По-леките участъци

Вече можете да продължите с по-леките участъци, чието почистване не изисква тежки препарати. Вземете друга четка или гъба и разтвор с ефикасен препарат за фаянс и почистете тези зони.
Важно! Имайте предвид да не използвате една и съща гъба за почистване на тоалетната и на мивката.

Съвет № 6: Плесен и мухъл

За участъци с плесен или мухъл – напръскайте с разтвор от белина или дезинфектант и оставете 1 час да подейства. Внимателно отмийте след това с вода. Внимавайте да не разтърквате местата с плесен преди да са били накиснати с препарата. Така бихте разнесли плесента.

Съвет № 7: Внимавайте с почистването на душа

Не използвайте абразивни четки или гъби, както и препарати с абразивни частици. Снабдете се с почистващо средство, предназначено за душове и батерии на чешми. Най-добре е старателно да накиснете с подходящия препарат тези елементи и да оставите препарата да подейства за половин час. След това с мека гъба или кърпа можете да почистите и изплакнете с вода. За да избегнете засъхването на капките вода по тези елементи, можете да подсушите с кърпа.

Съвет № 8: Тоалетната чиния

Почистването на тоалетната е една от най-важните зони.
След като сте полели тоалетната чиния обилно с дезинфектанта и сте оставили да престои 2 часа, можете да пристъпите към самото почистване. Не забравяйте да минете участъците под ръба.
Внимание! Започнете почистването от „най-чистите“ към най-мръсните участъци – капака, горната част, след това под ръба и в дупката.
Най-добре е всеки път да използвате нова гъба или четка за почистването. Като след приключване, да изхвърляте използваната.

Съвет № 9: Четката за тоалетна

Четката за тоалетната можете да оставите в нейната поставка, като я напълните не само с вода, а налеете и малко белина или друг силен дезинфектант. Подменяйте редовно тази „смес“. Например веднъж седмично. Това ще допринесе в пъти за по-голямата дезинфекция и хигиеничност на тоалетната през седмицата.

 

Почистване на тоалетна чиния

Още за почистването

  • Защо да изберем фирма за поддръжка на офиса ???Защо да изберем фирма за поддръжка на офиса ??? Нека да започна със основните въпроси, които всеки потребител си задава:1/ Въпрос -  Струва ли си от финансова гледна точка да наема фирма за почистване при положение, че си имам […]
  • Почистване след строителство или ремонтПочистване след строителство или ремонт Почистване след строителство или ремонт Една от най-популярните от нашите услуги е основно почистване след творбите на строителство или ремонт. Много хора се сблъскват с проблема, когато […]
  • Основно почистване на дома: Колко ще ни струва?Основно почистване на дома: Колко ще ни струва? За поддръжката на здравословна и приятна атмосфера в дома, освен ежедневното почистване, е необходимо също, поне на няколко месеца, да се извършва и основно почистване. То включва в себе […]
  • Пране на килими Пране на килими Килимът е тъкано изделие, изработено от текстил. Най-често използваният материал е вълна, но можете да откриете и такива от памук , лен , коприна, юта или изкуствени влакна . За да се […]