Почистване

професионално почистване, почистване на офиси и домове

Почистване на петна

10
Почистване на петна

Почистването свързваме с мръсотията, а мръсотията с наличието на боклуци и петна. Докато боклуците лесно могат да се изметат, макар, че вече малко хора метат, а по скоро почистват с прахосмукачка, то петната не се дават толкова лесно. За да се почисти едно петно, трябва да се има предвид материалът, върху който са, видът на самото петно и разтворимо ли е то.

Ако петната са върху гладка повърхност, като плочки, под, ламинат, мозайка тяхното почистване е по-лесно, но дори и там в зависимост от петното, може да остане следа. Има различни видове петна и към всеки вид трябва да се подходи внимателно при почиствате, първо за да има ефект и второ, за да не се увреди повърхността, върху която е петното. Препоръчително е повечето петна да се почистват възможно най-бързо, защото попиват в тъканите и оставят трайна следа. Колкото по-дълго престоява едно петно, толкова по-голяма е вероятността да не може лесно да се почисти. Под влияние на въздуха някои петна се окисляват, други заради слънцето и топлината потъмняват и т.н. Проблемите с петната са доста и не трябва да ги пренебрегваме. Трябва да имате предвид, че въпреки рекламите няма универсални препарати, които да могат да се използват еднакво успешно за почистването на всякакви видове петна.
Виж: специализирани препарати

Затова към петната трябва да се подхожда внимателно и всеки вид си иска специална обработка.
Най-трудно се почистват мазни петна. Те се абсорбират много бързо от тъканите и са доста упорити. Прясното мазно петно може да познаете по това, че е по-тъмно от тъканта, върху която е попаднало. С напредване на времето, мазните петна изсветляват и стават по-матови. Заедно с това обаче те все по-надълбоко проникват в тъканите и ако повърхността е по-тънка се появяват и на обратната страна.

carpetКакто казахме тези петна е най-трудно отстраними и трябва да се почистват още пресни. Промиват се със студена вода, няколко пъти, а после с гореща. Но трябва да се внимава върху каква тъкан е петното, което искате да почистите, защото понякога петна се получават и от водата. Затова преди да намокрите изпробвайте върху някое по-незабележимо място.

Петна от животински и растителни мазнини се почистват с органичен разтворител. Такива са спирта и бензина, които не се разтварят във вода. Тези петна се почистват с четка, но не като се търкат, а като по потупват. Четката е напоена с разтворител.

За бели тъкани най-сигурния начин да премахнете петната е да ползвате избелител, но това може да се приложи само в много малко случаи. За цветни тъкани може да пробвате със слаб разтвор на белина, но преди това задължително изпробвайте в някое малко ъгълче как ще подейства това на цветовете. Предупреждаваме, че белината може да се ползва само за лен, памук и изкуствена коприна. При вълнени изделия се използва кислородна вода. Изкуствените платове не трябва да се обработват нито с белина, нито с кислородна вода.
След обработка с избелителя или разтворителя, после е необходимо многократно изпиране със студена вода, която да го премахне напълно. Необходимо е после бързо да се изсуши мокрото място.

Още за почистването

 • Колко време отнема едно почистванеКолко време отнема едно почистване Колко време отнема едно почистванеПочистването реално отнема много от времето ни. Независимо дали отделяме всеки ден по малко, за да оправим и почистим или имаме специален ден от […]
 • Как да помагат децата в почистването?Как да помагат децата в почистването? Всички искаме къщите ни да блестят от чистота, да е подредено и красиво. Семействата с деца, особено майките знаят колко е трудно да се поддържа ред вкъщи при наличието на деца, които са […]
 • Видове настилки – мокет и килимВидове настилки – мокет и килим Повечето хора смятат, че нямат нужда от професионално почистване, защото могат да се справят сами. Но дали наистина е така? В поредица от публикации ще ви запознаем с различните видове […]
 • Почистване на прозорцитеПочистване на прозорците Пролетта скоро ще дойде и ще искаме да си отваряме прозорците. Прозорци ли казахме? Хм, това което виждаме е по-скоро стъкло покрито с прах, мръсотия, засъхнали вадички вода и какво ли още […]

1 Comment

 1. Иван Велинов

  04.09.2010 at 10:12

  Здравейте на всички

  Преди 1 седмица ми се наложи да търся фирма която да ми освежи жилищтето. И започнах търсенето една , две и ощте дузина фирми обещтавха казваха какви цени им дойдат наум и нищто. Тогава дойде ред на поредното позваняване, попаднах на Бориван остахах приятно изненадан от момичето което ми вдигна телефона говереше ясно точно и професионално. След кратък разговор се оказа че трябва да се направи оглед на апартамента ми да се каже точната цена.
  И след огледа беше направено и почистване мога смело да твърдя че това наистина беще професионално почистване . Браво на екипа н Бориван това са едни страхотни момчета и момичета който ми направиха жилището ощте по приятно за живеене.

  Поздрави
  Иван Велинов

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*