officeПаркетите са много предпочитани като подова настилка. Те изглеждат добре, бързо и лесно се поставят, поддръжката им не е трудна. В офисите по-рядко се среща паркет, особено, ако става въпрос за общи помещения или зали за производство. Но в отделните кабинети и зали е възможно да има, затова е добре да знаем предимствата и недостатъците му, а също и как се почиства и поддържа.

Трябва да се избягва поставянето на дървени подови настилки в помещения, където има голяма влажност, защото те се деформират. Според натовареността на помещението имате възможност да изберете различна дебелина на подовата настилка.

Добре е за офис помещенията да се избере ламинат от по-висок клас. Добре е той да е удароустойчив, защото както знаете на работа не се пази така, както вкъщи.

Независимо от вида на дървената настилка, която ще избрали, тя ще ви служи дълго и качествено, ако е поддържате и почиствате както трябва. Ако не искате да имате проблеми с ламината можете предварително при поставянето му да го запечатате на местата, където е снаждан. Добре е също да се уверите, че тези места са прилепнали добре, за да не се събират след време там боклуци. За да намалите вероятността от надраскване можете да сложите гумени подложки на краката на столовете, тъй като в един офис те се ползват най-интензивно. Но ако в офиса ще се използват столове с колелца, по-добре е да се избере или друг тип настилка или да се защити паркета по някакъв начин.

office1Въпреки, че ламината се почиства лесно и бързо все пак има някои правила, които трябва да се спазват. Първо трябва да се оберат по-големите боклуци и прах, за да не надраскат настилката. Това може да стане с метла, четка, която не трябва да е метална, прахосмукачка. След това паркета се почиства с влажен парцал и препарат. Препаратите за паркет са специални и не съдържат твърди частици, които могат да увредят настилката. Можете да използвате разтворими препарати, които се смесват с вода в различни съотношения и след това с влажен, добре изстискан парцал се изтрива пода. Забравете за мокър такъв. Другият тип препарати са във вид на спрей. Напръсква се пода и се полира с влажна кърпа.

Но съгласете се, че в един голям офис, няма кой да тръгне да пръска по пода или да бърше с парцал. Освен това има повече замърсени участъци. Затова в такъв случай на помощ идва фирмата за професионално почистване, която има необходимите ресурси и опит, за да почисти всякакъв вид подова настилка.

Още за почистването

  • Почистване на офис мебелиПочистване на офис мебели Почистването на офиса не включва само почистване на пода и подовите настилки и избърсване на праха. Работещите в офиса не се замислят, че и мебелите имат нужда от поддръжка и почистване, […]
  • Видове настилки – мокет и килимВидове настилки – мокет и килим Повечето хора смятат, че нямат нужда от професионално почистване, защото могат да се справят сами. Но дали наистина е така? В поредица от публикации ще ви запознаем с различните видове […]
  • Видове настилки – PVCВидове настилки – PVC В един офис, особено ако е по-голям, има много и различни помещения. Тяхното предназначение е различно, което изисква и различни настилки и мебелировка. Но като цяло настилките в офиса […]
  • Почистване на офис техникатаПочистване на офис техниката Техниката в един офис е най-важната част, която върши почти всичката работа, затова трябва подобаващо да я поддържаме и да се грижим за нея. Така че, когато почистваме офиса, не бива да […]