office-carpetПовечето хора смятат, че нямат нужда от професионално почистване, защото могат да се справят сами. Но дали наистина е така? В поредица от публикации ще ви запознаем с различните видове подови настилки, предимствата и недостатъците им и как могат да се почистят. Така вие сами ще се убедите, че почистването не е толкова лесна работа.

Всички подови настилки, независимо от типа си привличат прах, различно количество разбира се, но при всички го има това явление. Затова е нужно често почистване, но не всеки има време за това. А ако подовата настилка е мокет или килим положението се усложнява още повече. Те имат нишки, между които прониква мръсотията и се задържа там.

Мокетите все още са доста използвани като настилка, защото са евтини и може да се покрие голяма площ с тях, поставят се бързо, не са нужни майстори както например за ламината. В много домове е застлано с мокети, а и в някои офиси се срещат като подова настилка. Това са предимствата им, но да видим какви са недостатъците.

Като най-главният им недостатък се посочва нехигиеничността им. В самите тях и под тях се събира много прах и акари, които не могат лесно да се премахнат, колкото и да чистите с прахосмукачка или да перете. Този прах е опасен за децата и за хората с алергии. За да почистите подобна подова настилка както ви е необходима специална техника и ако не ползвате услугите на фирма за почистване, ще ви излезе доста скъпо да си я закупите.

Фирмите за почистване освен специалната техника, имат и необходимите препарати за почистването на килими и мокети. Придобили са и опит и знаят как да подходят към всеки тип настилка. Освен това, ако вкъщи не е удобно, те могат да вземат мокета и да го почистят в тяхно помещение. Така вие си го получавате чист и изпран, без да сте се уморили и без в дома или офиса ви да е настъпила бъркотия.

modern officeЗа офисите е препоръчително почистването на меките подови настилки, каквито са килимите и мокетите да става всеки ден. Там минава голям поток от хора и всеки от тях преди това е минал през много други места и мръсотията и праха се събират много бързо. Вкъщи в зависимост в коя стая е постелката не се зацапва толкова и 2-3 почиствания годишно са напълно достатъчни.

Ежедневното почистване на мокетите в бизнес сградите освен, че премахва замърсяването и петната, не позволява на мръсотията и праха да проникнат по надълбоко, което причинява увреждане на нишките на настилката. Машините, които се използват от фирмите за почистване, перат на място и изсушават, така че не се вдига допълнително прах и мокета след това остава свеж, чист и мек. По този начин като няма механично търкане не се уврежда структурата на тъканта.

Затова вместо да се чудите как по-лесно и качествено да почистите меките подови настилки, по-добре се доверете на специалисти в почистването. Те ще ви спестят много главоболия и в крайна сметка ще ви зарадват с чист и изпран мокет.

Още за почистването

  • Почистване на офис мебелиПочистване на офис мебели Почистването на офиса не включва само почистване на пода и подовите настилки и избърсване на праха. Работещите в офиса не се замислят, че и мебелите имат нужда от поддръжка и почистване, […]
  • Как да помагат децата в почистването?Как да помагат децата в почистването? Всички искаме къщите ни да блестят от чистота, да е подредено и красиво. Семействата с деца, особено майките знаят колко е трудно да се поддържа ред вкъщи при наличието на деца, които са […]
  • Пране на килими Пране на килими Килимът е тъкано изделие, изработено от текстил. Най-често използваният материал е вълна, но можете да откриете и такива от памук , лен , коприна, юта или изкуствени влакна . За да се […]
  • Колко време отнема едно почистванеКолко време отнема едно почистване Колко време отнема едно почистванеПочистването реално отнема много от времето ни. Независимо дали отделяме всеки ден по малко, за да оправим и почистим или имаме специален ден от […]